Sommige documentaires gaan over heftige (misdaad)verhalen. Gelukkig zijn er ook luchtige varianten te vinden op Netflix. Een goed voorbeeld hiervan is The Legend of Cocaine Island, over een legendarisch verhaal dat leidt tot een gewaagde onderneming.

The Legend of Cocaine Island

De Netflix-documentaire The Legend of Cocaine Island is dan wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal, het is geen normale documentaire. Er zit namelijk een hoog komediegehalte aan de docu. We volgen Rodney Hyden, een ‘brave’ Amerikaanse huisman. Hij is rijk en kan zijn gezin alles geven waar ze van dromen, maar door de economissche crisis raakt hij die welvaart in één klap kwijt. Hij verhuist naar een woning even groot als zijn voormalige garage en moet samen met zijn vrouw en dochter wennen aan een hele nieuwe manier van leven in een nieuw dorp.

In dit dorp hoort hij op een avond van een vriend over een legende. Die legende gaat over iemand die aan het strand van Puerto Rico een gigantische tas met coke vond. Hij wist niet wat hij er mee moest, besloot het te begraven en nooit meer op te halen. Kortom, ergens op het eiland zou een tas met een straatwaarde van 2 miljoen dollar liggen, waar niemand anders dan de vinder van af wist..

The Legend of Cocaine Island

Ingenieus plan om miljoenen aan drugs op te sporen

De tassen zijn verstopt op het strand van Culebra en hebben dus zo’n waarde van $2 miljoen dollar. Wanneer Rodney de exacte locatie te weten komt gaat het spoken in zijn hoofd. Wat zou jij doen, als je wist waar 2 miljoen euro begraven lag?

Rodney hapt, en besluit met een vriend van zijn zoon een plan te maken de coke op te halen en te verkopen. De documentaire speelt die missie van Rodney Hyden om de tassen met cocaine te vinden na. Dat plan bestond onder andere uit een privé-vliegtuig en piloot om naar het eiland te komen. Zijn de tassen nog te vinden? Kan hij iedereen wel vertrouwen die hem wil meehelpen? En hoe loopt het voor Rodney af? En, bestaat de tas überhaupt wel echt?Die vragen staan centraal in The Legend of Cocaine Island. Het feit dat de gebeurtenissen echt zijn gebeurd, maakt de komische documentaire nóg een stuk vreemder.

Net zo goed als Tiger King

Het plot van The Legend of Cocaine Island en de excentrieke personages die voorbij komen, doen ons erg denken aan een andere Netflix-documentaire. Ook in Tiger King konden we namelijk genieten van de meest gekke verhalen en personen. Over die docu schreven we eerder al 5 redenen waarom je Tiger King moet kijken.

Op IMDb krijgt The Legend of Cocaine Island een 6.3. De docu is te zien via Netflix.