Ben je op zoek naar een beetje leuke, niet alledaagse whisky, dan kom je al snel uit bij een Schotse whisky. Binnen deze whisky’s is de malt whisky de meest aansprekende. Het waarom is eigenlijk geen vraag. Er gaat nou eenmaal niks boven een authentiek gestookte whisky waar je het vakmanschap duidelijk in proeft. Je zult dus bijna denken dat een verzameling exclusieve Schotse whisky’s uit louter malt whisky bestaat. Dat klopt niet helemaal. Wij zetten de 5 meest exclusieve Schotse whisky’s op een rijtje.

Mortlach 2010 – 11 Years Old – Signatory Cask Strength Collection

Schotse whisky

Een unieke Schotse whisky hoeft niet overdreven duur te zijn. Nu is bijna 110 euro nog steeds geen koopje, maar de Mortlach van 2010 is het zeker waard. De whisky is op 8 februari gedistilleerd en na een rijping van elf jaar op refill hogsheads werd het goedje gebotteld op 16 april 2021. Dat betekent dus dat we je niet kunnen vertellen hoe het smaakt, maar afgaande op de kleur gaan we ervan uit dat het een genot is. Proeven dus, dat wil zeggen als je een van de 705 flessen kan bemachtigen.

Prijs: 109.95

Inchgower 1997 – 23 Years Old – Signatory Cask Strength Collection

Deze 23 jaar oude Inchgower is dankzij de leeftijd en de bijzondere rijping, meer dan een interessante Schotse whisky. Nadat de distillatie op 25 april 1997 was afgerond werd de whisky op bourbon hogsheads gerijpt. Zo’n 20 jaar later werd een deel overgegoten in first-fill sherry butts. Deze tweede rijping duurde 34 maanden. Dat resultaat kun je nu dus mooi gaan proeven. Met een beetje geluk scoor je een van de 690 flessen. Houdt het water overigens wel bij de hand, het is namelijk een cask strength whisky met 59.5% alcohol.

Prijs: 142,95 euro

Macallan No. 6

Schotse whisky

Deze Schotse whisky is een twijfelgeval en dat komt voornamelijk door de exorbitant hoge prijs. De kans dat deze de winkel uitvliegt is dus minimaal. Sterker nog, niet alleen de prijs valt op, maar ook de kwaliteit. Er zitten allerlei smaakvleugen in die het drankje erg bijzonder maken. Zoek je echt een exclusieve whisky, dan is dit een prima keuze.

Neus: De Spaanse eikenhouten vaten leveren  rijke tonen op met subtiele hints van rozijnen, dadels en vijgen.
Smaak: Zwaar en weelderig. Als een rijke fruitcake met rozijnen, dadels en vijgen, appels, rozijnen, sinaasappel. Daarnaast proef je vleugen van gember, nootmuskaat, kaneel en hints van kruidnagel.
Afdronk: Zijdezacht met een lange en volle afdronk.
Prijs: 3.395 euro

The John Walker

The John Walker is, je raadt het al, een uniek eerbetoon aan de grondlegger van de beroemde John Walker whisky. Een blended Schotse whisky dus en daarmee een enigszins vreemde eend in de bijt. Samengesteld uit naar verluid 17 miljoen vaten, is dit een meer dan unieke whisky. De fles is bekleed met 24 karaats goud, wat de prijs duidelijk verklaard.

Kleur: Kristalhelder goud
Geur: Rijpe vruchten en citrusfruit
Smaak: Zoete vanille, eiken en licht rokerig met een extreem lange afdronk
Prijs 2.495 euro

Macallan Reflexion

Schotse whisky

Een verdeeldheid zaaiende Schotse whisky, meer is het eigenlijk niet. Het is zo’n type whisky waar je of helemaal lyrisch van bent, of juist snel aan voorbij loopt. Laten we eerlijk zijn, deze Macallan is zeker niet slecht, maar in verhouding tot de prijs ontbreekt de meerwaarde. Dat zie je overigens vaker terug in unieke uitgaves. Het is duidelijk een oude whisky die zelfs lichtelijk naar cognac neigt, maar dan wel met duidelijke tonen van leer. Op de achtergrond ontdek je nog wat dadels, pruimen, chocolade en behoorlijk tannine.

Neus: Tabak, pure chocolade, leer, pruimen, vijg, sinaasappel en dadels.
Smaak: Een beetje waterige maar grote, gedurfde aardse sherry-tonen. Tabak, chocolade, leer en droog.
Afdronk: Goede houterige smaak maar met een wat zwakke afdronk.
Prijs: 875 euro

Toch meer een whiskey-liefhebber? Lees hier over vijf zeer exclusieve Amerikaanse whiskey’s.