Het is lastig om te zeggen wat de meest gevreesde Special Forces eenheid ter wereld is. Toch kunnen we stellen dat de Special Air Service (kortweg SAS) een van de best getrainde eenheid ter wereld is. Niet alleen is de in 1941 opgerichtte SAS de grondlegger van veel SF eenheden, ook is het een van de meest gerespecteerde eenheden ter wereld. Dit komt mede door de loeizware trainingen, waarbij de operators leren een knop om te zetten en verder dan het uiterste moeten gaan. Maar bovenal hebben zij hun uitzonderlijke reputatie te danken aan hun zeer goed uitgevoerde missies.

Speed Aggression Surprise: Who dares wins

Het was David Stirling, een lid van de Layforce, een speciale eenheid van de Britse Commando’s in Caïro, die de SAS eenheid heeft uitgedacht. Terwijl hij in het ziekenhuis van Caïro lag, dacht hij na over een manier hoe men efficiënter kan handelen tijdens speciale operaties. Nog in het ziekenhuis zette hij in grote lijnen het idee voor de SAS op papier. Dit zouden kleine eenheden goedgetrainde specialisten moeten zijn die achter de vijandelijke linies opereren.

Dit toentertijd zeer vernieuwende idee, kon hij niet voordragen aan zijn leidinggevenden, omdat zij zeer behoudend waren. Op een slinkse wijze wist hij het plan toch voor te dragen. Na een tweede gesprek kreeg de jonge luitenant, 6 officieren en 60 man om zijn plan uit te werken.

Training

De manschappen die voor de eerste missies werden gerekruteerd (de originals) waren voornamelijk afkomstig uit de Layforce, waar Stirling zelf ook lid van was. De eenheid krijgt de naam als Special Air Services brigade, L-detachment, een naam die bij de Duitsers het idee moest wekken dat deze eenheid slechts een onderdeel was van een groter geheel.

Stirling had geen enkel probleem om genoeg kandidaten te werven en paste een strenge selectie toe. Alle soldaten werden aan een hevige training/selectieprocedure ondervonden waarbij ze onder andere moesten leren parachutespringen, medische noodzorg, navigeren, communicatie-technieken en het leren omgaan met springstoffen. Stirling eiste een ongelofelijke discipline en onberispelijke inzet van zijn mannen.

Vandaag de dag staat de SAS bekend om het feit dat zij een van de meest harde mannen ter wereld opleiden. Door middel van verschillende testen en trainingen wil men erachter komen of je op mentaal en fysiek vlak geschikt bent om bij hun eenheid te komen. Het komt voor dat er mensen overlijden tijdens de training om een SAS-lid te worden.

Fase 1: Uithoudingstest

In de eerste fase gaan alle kandidaten naar Brecon Beacons. Hier moeten ze verschillende uithouding- en navigatie testen uitvoeren. De moeilijkste test is de ‘fan dance’. Gedurende fase 1 zul je grenzen moeten verleggen op fysiek en mentaal gebied. Bovendien is het belangrijk om super fit te zijn, tijdens deze fase vallen veel kandidaten af omdat zij het fysiek niet aankunnen. Een voorbeeld van een oefening is om met een 18 kg zware backpack 24 km te marcheren door de bergen, waarbij je ten alle tijden bewapend moet zijn met een geweer.

Fase 2: Jungle training

De kandidaten worden naar het tropische regenwoud in Belize gebracht. Hier leren ze te overleven in de meest extreme omstandigheden.

Fase 3: Ontsnappingsoefeningen en ondervragingen

In deze laatste fase leren rekruten te overleven achter vijandelijke linies. Daarnaast worden zij 36 uur lang ondervonden aan de meest heftige ondervragingen. Slaag je voor al deze testen dan wordt je overgeplaatst naar een operationeel SAS team.

Onderstaande video legt uitgebreid uit waar de SAS eenheid voor staat en wat hun selectie procedure is.