Food & Drinks

Met deze trucs zorgen restaurants ervoor dat je meer uitgeeft dan je van plan was

restaurants trucs

Terwijl we langzamerhand weer wennen aan het normale leven, zien we dat het nieuwe normaal een flink stuk duurder is geworden. Dan hebben we het niet over de normale prijsstijgingen. Natuurlijk zijn de dagelijkse boodschappen duurder geworden, maar wat echt opvalt zijn de prijzen in de horeca. Uit eten gaan doen we nog steeds graag alleen weten de horeca ondernemers blijkbaar goed hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je net iets meer uitgeeft in hun restaurant dan je van plan was. Met deze trucs zorgt restaurant ervoor dat je meer uitgeeft dan je van plan was.

Zo zorgen restaurants voor een hoge rekening

Natuurlijk is er niks mis mee om in het weekend lekker los te gaan. Een goede maaltijd hoort daar ook bij. Het probleem is vaak dat je achteraf pas ziet dat het feest net iets meer heeft gekost dan je begroot had. Om ervoor te zorgen dat je minder snel in de gaten hebt hoeveel jouw gezellige avondje gaat kosten wordt er vaak gebruik gemaakt van een aantal slimme psychologische trucs. De meest voorkomende manieren leggen we aan je uit.

Uit eten gaan met de juiste sfeer

De eerste in het rijtje van trucs die restaurants hebben om jou meer geld uit te geven is de sfeer. Laten we eerlijk zijn, sfeer is belangrijk. Voel jij je op je gemak in een restaurant, dan zal je minder snel kritisch kijken naar de prijzen. Het is toch gezellig? Het resultaat is dat je net iets langer blijft zitten en mogelijk dus een drankje extra besteld. Dat lijkt minder niet echt het verschil te maken, maar met z’n twee kan dat toch al snel tien euro of meer schelen.

Net iets mooiere foto’s

Heb jij je ooit afgevraagd waarom de foto’s op de menukaart er zo goed uitzien? Het antwoord laat zich raden: zien eten, doet eten. Hoe aantrekkelijker de maaltijd is afgebeeld, des te groter de kans dat jij het besteld. Vaak doe je dat zonder op de prijs te letten. Dat het gerecht wat je uiteindelijk voorgeschoteld krijgt er net even anders uitziet neem je vaak op de koop toe. Voor de horecaman of -vrouw is de buit dan al binnen.

Geen eurotekens

Eén van de slimste trucs van restaurants om jou meer geld uit te laten geven is de prijsvermelding op de kaart. Zelden zal je een euroteken zien. De reden is er een van psychologische aard. Op het moment dat je het euroteken ziet weet je dat het geld gaat kosten en ben je eerder geneigd juist op de prijs te letten. Wordt het bedrag gewoon in cijfers vermeld zonder dat teken, dan komt het gewoon minder goed bij je binnen. Grote kans dat je die net iets te dure maaltijd toch besteld.

Met deze trucs zorgt restaurant ervoor dat je meer uitgeeft dan je van plan was: kleine porties

Nog slimmer is het visuele aspect van de presentatie en de positieve gevolgen voor de ondernemer. Krijg je een klein portie voorgeschoteld, dan is de kans groot dat je wel een nagerecht neemt. Je zit immers niet vol en dus liggen daar de kansen voor de uitbater. Met andere woorden, je betaalt extra voor de zuinigheid van het restaurant. Een vergelijkbare truc merk je als je een drie- of viergangen menu besteld. De pauzes tussen de verschillende gangen zijn best lang en dat komt niet omdat de keukenbrigade het zo druk heeft. Hoe langer je moet wachten des te groter de kans dat je een drankje extra besteld.

Dure gerechten staan onderaan

Last but not least in het rijtje van trucs die restaurants gebruiken om jou meer geld uit te laten geven is de volgorde van de gerechten. Is het je ooit opgevallen dat de duurste gerechten onderaan de kaart staan? Logisch zou je denken, anders ga je schrikken. De gedachte die hier achter zit is dat je het laatste gerecht wat je ziet vaak het beste onthoud. Grote kans dat je dus toch kiest voor dat gerecht met kreeft of die kogelbiefstuk. De volgende keer zal je hier dus extra opletten. Doe je dat niet, dan kon de hele avond wel eens een stuk duurder uitvallen dat je had begroot. We hopen alleen niet dat het zo duur wordt als het etentje van deze vrienden.