Er is bijna niks mannelijker dan spareribs. Met de ‘low & slow’ bereiding heb je hier helemaal geen barbecue voor nodig. Een tijdje in de oven en klaar is kees. Spareribs om je vingers bij af te likken.

Spareribs uit de oven maken

Het is niet altijd mogelijk om de barbecue aan te steken in Nederland. Vooral omdat het nu slechter weer wordt, is er zelden een gelegenheid om buiten te gaan barbecueën. Daarom hebben we vandaag voor de echte man een lekker spareribs gerecht gevonden gewoon voor in de oven, ideaal! Nu hoef je niet meer continu achter de hete barbecue te staan en kun je gewoon op de bank wachten totdat het klaar is.

We gebruiken vandaag echte ‘rauwe spareribs’. Zoek dus goede spareribs uit die niet al gekruid of gemarineerd zijn. Het is de bedoeling dat je al je hebben en houwen erin gooit. Met alle liefde maak jij deze goddelijke gekruide spareribs klaar. Ga dus naar de echte slager voor een goed stuk vlees.

spareribs uit de oven

Wat heb je nodig:

 • 1 kg spareribs (minder kan ook, doe de andere ingrediënten dan ook in portie wat minder)
 • 2 eetlepels sojasaus/ketjap manis
 • Sap van één limoen
 • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 70 gram tomatenpuree
 • 1 eetlepel appel- of witte wijn azijn
 • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • Zout en peper
 • 1 theelepel chilipepervlokken

Bereidingswijze voor spareribs uit de oven

Snijd het witte vlies van de spareribs af en snijd de spareribs eventueel doormidden, zodat het later makkelijker in de oven kan. Begin met het maken van de marinade. Hiervoor moet je de sojasaus mengen met het limoensap, de teentjes gehakte knoflook, het basterdsuiker en de tomatenpuree. Roer het geheel een poosje door elkaar totdat het er goed uit ziet als één geheel. Vervolgens voeg je er er azijn, paprikapoeder, zonnebloemolie en peper en zout aan toe. Voor wat extra pit kan je er ook chilivlokken aan toevoegen (aanrader). Ook kun je er ‘liquid-smoke’ aan toevoegen voor de échte barbecue-smaak.

 

Wanneer de marinade er goed uit ziet, kun je beginnen aan de spareribs. Dek het vlees af en laat de spareribs minimaal 2 uur in de marinade staan. Denk eraan, hoe langer, hoe beter! De marinade die niet aan de spareribs blijft zitten, heb je later nog nodig.

Verwarm de oven voor op 130 graden. Leg bakpapier op de bakplaat en laat de spareribs met de holle kant naar beneden liggen. Zet een bakje water naast de spareribs, dit gaat stomen waardoor het vlees extra mals wordt en dus beter smaakt. Dek de spareribs af met aluminiumfolie en laat het een uur op 130 graden in de oven staan. Verhoog na een uur de temperatuur naar 170 graden en laat het vervolgens nog 50 minuten staan.

Smeer de spareribs op het laatst nog zo’n 25-30 minuten gaar met de overgebleven marinade. Als het goed is hebben ze nu een mooi knapperig korstje gekregen. Serveer de spareribs met barbecuesaus en eventueel met salade en frietjes. Voilà, een heerlijk gerecht voor het hele gezin, spareribs uit de oven.