Is het weer zover, dat je vriendin zeurt dat je te weinig doet? Vanaf nu kun je haar of je vrienden de schuld geven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we de luie houdingen overnemen van de personen die dicht bij ons staan.

Het onderzoek

Onderzoekers van INSERM in Parijs vroegen aan 56 deelnemers om een reeks beslissingen te maken met betrekking tot inspanning, waarvan sommigen de keuzes van luie mensen voorafgaand bestudeerden en anderen achteraf. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de deelnemers die voorafgaand de beslissingen van luie mensen hadden bekeken, zelf dezelfde keuzes maakten. Ze zijn gebonden aan een “false-consensus”. Dit wil zeggen dat ze zonder bewijs ervan uitgaan dat de houding van anderen lijkt op dat van hen. Het toont ook aan dat we op basis van sociale invloeden, worden beïnvloedt door de mensen om ons heen. Onze houding wordt meer vergelijkbaar met de mensen om ons heen.

Luiheid is hardnekkig

Uit het onderzoek blijkt ook dat voorzichtigheid en ongeduld eigenschappen zijn die besmettelijke vormen kunnen aannemen, maar luiheid is toch wel het meest hardnekkig. Want waarom zou je je huis opruimen als het toch al een zooi is? En waarom zou je naar de sportschool gaan als die bank zo lekker ligt? Misschien kan deze hele sterke koffie je helpen om je van die bank af te helpen en iets te gaan doen. Wil dit niet helpen, dan moet je misschien op zoek gaan naar nieuwe vrienden.

Je kan er dus eigenlijk niks aan doen dat je lui bent. Het ligt aan de mensen om je heen. Maar als iedereen dit van elkaar zegt, moeten jullie bedenken wie nou echt de boosdoener is.