Je kent ‘m wel. Die gast die na de nodige drankjes strontvervelend wordt. Agressief, baldadig, op zoek naar ellendige discussies en voor je het weet loopt het uit de hand. Een beetje maf maar waar, uit recent onderzoek blijkt dat mensen met een slechte dronk langer leven.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Helsinki blijkt dat door genetische mutatie waarover bepaalde mensen beschikken, zij vatbaarder zijn voor impulsief gedrag wanneer ze onder invloed zijn. Deze mutatie zorgt er ook voor dat deze kwade drinker minder kans heeft op obesitas en diabetes. De studie werd uitgevoerd bij 98 Finse mannen tussen de 25 en 30 jaar oud.

kwade dronk leven langer

Het onderzoek

De uitkomsten waren als volgt: De mutatie, die leidt tot het impulsieve gedrag wanneer mensen dronken zijn, is tevens een schild tegen obesitas en diabetes. De onderzoekers speculeren dat de mutatie effect heeft op het testosteron en energie metabolisme. Dit kon een voordeel bieden in een koude, voeding-arme periode zoals de ijstijd. Mannen met deze mutatie konden vroeger leven met een lagere calorie-inname en het hoge level testosteron en daarbij gepaarde agressie zorgt ervoor dat ze voedsel konden bemachtigen. Aldus de onderzoekers.

Een klein percentage beschikt nog over deze mutatie en is daarom vervelend, agressief of extreem impulsief wanneer zij dronken zijn.