De horrorverhalen over het hebben van de verkeerde achternaam of huidskleur kennen we inmiddels wel, maar het schijnt dat er nog veel meer varianten op het pallet van discriminatie prijken! Zo blijkt uit een nieuwe studie, uitgevoerd in de VS en het VK, dat een speciaal type man eerder als bedreiging zal worden gezien in de ogen van de aannemende baas of manager. De strijd is blijkbaar heel reëel voor mannen die lijden aan een bepaalde voorbestemde aandoening: erg knap zijn. In dit geval zullen de Don Drapers en George Clooneys onder ons minder snel een kans krijgen om eenzelfde sterke positie te kunnen bemachtigen!

i cant harvey specter GIF

Onderzoek

Het onderzoek betrof onderzoekers van University College London’s School of Management en de University of Maryland in de VS, waarbij vier afzonderlijke experimenten werden uitgevoerd met 870 vrijwillgers in vier verschillende kantoren. Ze ontdekten dat wanneer mannen andere mannen inhuren om met hen samen te werken, hun beslissing negatief werd beïnvloed door de aantrekkelijkheid van de kandidaat en het soort baan. De gegadigden worden dan als een bedreiging op de werkplek beschouwd. Wie had dat gedacht? Professor Sung Young Lee, hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Maryland waarschuwt ons:

“Managers worden beïnvloed door stereotypen en nemen personeelsbeslissingen om hun eigenbelang te dienen, zodat organisaties mogelijk niet de meest competente kandidaten krijgen. Met meer bedrijven waarbij werknemers betrokken zijn bij rekruteringsprocessen, heeft dit belangrijke punt aandacht nodig. Bewustzijn dat sollicitaties worden beïnvloed door potentiële werkrelaties en stereotypedenken kan organisaties helpen hun selectieprocessen te verbeteren.”

harvey specter eye roll GIF

Het komt er dus eigenlijk op neer dat mannen met macht hun eigen kansen willen vergroten om op het bedrijfsfeest te gloreren, door de concurrentie te elimineren!

Bron: GQ