Food & Drinks

Oliedel: deze frikandeloliebol is de smaakmaker van het jaar

oliedel gewoonvoorhem 1

Terwijl Guus Meeuwis denkt aan het licht dat nog in Brabant brand, denken wij aan de maniak die diep in de nacht bij dat licht bezig is om een nieuw creatie te maken van niet combineerbare ingrediënten. Zo geeft Brabant ons eerder al de krokodelpepernootkroketDiscodelkipstaaf-chocoladeletter en frikandellenvlaai. Nu komt een Brabantse vriendengroep ook nog met de oliedel. Hiervoor hebben ze de klassieke oud-en-nieuw snack de oliebol gecombineerd met de net zo klassieke frikandel. Het is ondertussen een lokale hit.

Oliedel, een combinatie van een frikandel en een oliebol

Lokaal verkoopt de oliedel als warme frikandeloliebollen over de toonbank. Wel zorgt het voor de nodige discussie. Zo zijn de klanten er niet over uit of de oliedel met poedersuiker of mayo moet worden gegeten. Zelf zegt één van de de bedenkers tegen omroep Brabant: ‘Da’s echt een kwestie van smaak. Sommigen gingen voor poedersuiker, een ander voor mayo en een paar mensen combineerden het.’ De oliedellen zijn krentenvrij.

Ontstaan

De vriendengroep bedacht het concept na langdurig doelgroepobservatie, marktanalyse en praktijkonderzoek: iemand riep waarom er geen frikandellen in oliebollen zitten toen ze in de kroeg zaten. Het is ook niet de bedoeling voor de vriendengroep om een lucratief bedrijf te beginnen. ‘Het gaat om samen dingen doen met vrienden. Met een biertje erbij is ‘t gezellig. Met een frikadelletje wordt ‘t nog beter.’ Wie de oliedel zelf wilt proberen zal naar Brabant moeten afreizen. De verkoopplaats is relatief makkelijk te vinden. Wacht tot de mensen ze slapen, en dan het enige licht dat nog brand: daar moet je zijn.

Bron: FHM