oorlogsschip-mariniers-navy-gewoonvoorhem

Long Range Land-Attack Projectile

De Amerikaanse marine (US Navy), kan hun nieuwe wapen niet afvuren, omdat de kogels simpelweg veel te duur zijn. Het wapen kan in theorie een doel raken op 110 km afstand.  can’t fire its awesome new gun that can hit a target more than 70 miles away because the rounds are costing the service nearly a million bucks a piece. Het oorlogsschip in kwestie is de nieuwe USS Zumwalt DDG-1000 en het wapensysteem wat zij voeren is de Long Range Land-Attack Projectile (LRLAP).

navy-mariniers-schepen-dure-kogels-gewoonvoorhem

De hoge kosten

De 155mm kogels zijn “de meest precieze lange afstand schoten in de geschiedenis van de Navy” – volgens Lockheed Martin. Maar het is daarnaast ook een van de duurste, met een prijs per kogel tussen de $800.000 en $1 miljoen. De totale kosten zouden dan ook $2 miljard zijn wanneer er zoals gepland was 2.000 kogels/rondes, gekocht zouden worden. De Amerikaanse marine had op voorhand niet verwacht dat de kosten zo voor munitie zo hoog zou oplopen. Er stond namelijk in de planning om 32 Zumwalt schepen te bouwen, maar doordat het budget van de schepen dik werd overschreden, konden er slechts 3 in productie worden genomen. De kogels werden op die manier veel duurder op te produceren.

We were going to buy thousands of these rounds, but quantities of ships killed the affordable round.

oorlogsschip-mariniers-navy-gewoonvoorhem-1

Een mogelijke oplossing

De Navy is nu opzoek naar een alternatief voor de dure kogel en hoopt met een alternatief te komen voor 2018, wanneer de LRLAP zich bij de vloot voegt. De kans dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken is echter klein, aangezien het wapen speciaal voor deze dure kogel gebouwd is. Helaas zijn deze kogels niet de enige zorg van de Navy, want daarnaast zijn de schepen ook wat duurder uitgevallen dan op voorhand verwacht. De kosten per schip zijn namelijk uitgekomen op 4$ miljard per schip. Papa Amerika weet wel waar hij zijn geld aan uit geeft.

Bron: Business Insider