Het lijkt een beetje een patroon te worden, maar een feit is dat we militairen deze dagen lekker aan het woord laten. Eerder deelden we de boodschap van de Britse soldaat Chris Herbert die zich uitsprak over islamofobie met je, en nu doen we verslag van de masterclass volwassenheid die de Ex Amerikaanse Navy SEAL Dan Crenshaw gaf in de Amerikaanse media!

SNL

Het begon allemaal in het programma Saturday Night Live, in de rubriek Weekend Update, waarin de door Ariane Grande gedumpte “celebrity” Pete Davidson een slechte grap maakte door het volgende te zeggen over Meneer Crenshaw, die een oog verloor als slachtoffer van een bermbom in Afghanistan: “You may be surprised to hear he’s a congressional candidate for Texas and not a hit-man in a porno movie. I’m sorry. I know he lost his eye in war — or whatever.”

Dan Crenshaw

Waar we Pete z’n verdiensten maar mooi achterwege laten, valt er over Dan Crenshaw toch heel wat moois te zeggen. De oorlogsheld werd in 2012 getroffen op een missie in de Helmand provincie in Afghanistan. Door het verlies van zijn rechteroog leed de beste man ook nog aan ernstige depressies, waar hij jarenlang geprobeerd heeft om het trauma te boven te komen. Inmiddels is hij een Republikeinse genomineerde om het plekje te bemachtigen als de vertegenwoordiger voor het tweede congresdistrict van Texas. Lees hier zijn hele verhaal.

Het is natuurlijk altijd goedkoop scoren om iemand op zijn uiterlijk te pakken, zeker wanneer diegene daar geen controle over heeft, maar nog erger is het wanneer het een militair betreft die diverse onderscheidingen heeft gekregen voor zijn bewezen diensten als Navy SEAL. Echter is het geweldig om te zien hoe Dan hier zelf op reageerde. Hoewel Dan zich niet langer op het slagveld kan bewijzen, toont hij dat hij nog wel de integriteit, leiderschap, visie en vastberadenheid van de SEALs op de wereld over kan brengen.

Dus, dat is dus de moraal van het verhaal, wanneer jij zelf een keer in een bespottelijke situatie wordt betrokken: Laat je niet verleiden om iemand te beledigen, en zeker niet om je beledigd te voelen – Be like Dan, or whatever!