Na een spectaculaire opening zijn wij onlangs punches wezen drinken bij het nieuwe vlees-valhalla van Amsterdam: Pigs & Punch. In dit geval zegt de naam van het restaurant/de cocktailbar een hele hoop, je kunt hier terecht voor sappige spare-ribs, pulled pork en andere overheerlijke delen van the pig. Naast al dat varkensvlees worden er ook sterke cocktails, oftewel punches, geserveerd.

Punch

Punch is een mengdrank die rond de 18e eeuw in india is ontstaan. Het woord is dan ook afkomstig uit het Hindi. Oorspronkelijk was de drank een mix van water, thee, alcohol, citroen en een beetje suiker. Via de Britse Oost-Indische Compagnie belande de drank in Europa. Zie je het al voor je; mannen met hoge hoeden grote stukken vlees naar binnen werken, met in hun andere hand een sterke punch. Vandaag de dag speelt fruit een belangrijk rol in punch en wordt er in veel gevallen rum gebruikt.

Dus wie dacht dat cocktails alleen maar mierzoete drankjes zijn, heeft het mis. Een punch is namelijk de drank bij uitstek om samen met je vrienden te drinken. Bij Pigs & Punch doen ze dat op een hele bijzondere manier, namelijk door grote punch-schalen te serveren.

Eigenaar Sergej Fokke, heeft de dranken passende namen gegeven; denk bijvoorbeeld aan de Sucker Punch en de One-Two Combo. Naast de punches en snelle cocktails, vullen diverse speciaalbieren de glazen. De beroemde cocktailbar is natuurlijk de plek bij uitstek om deze dranken uit te proberen, maar ook tijdens het diner kun je genieten van al het lekkers dat Sergej (wij mogen Sergej zeggen) geïntroduceerd heeft in zijn bar.

De ware ‘stairway to pigs heaven’ voor cocktailfanaten ligt verscholen in Pigs & Punch met de geheime Worldclass Room.

Bardinosaurus

Hoewel deze horecazaak vrij uniek is in zijn soort, kwam de opening van zoiets niet geheel als een verrassing. Eigenaar en bedenker van het concept van Pigs & Punch is bardinosaurus Sergej Fokke, en hij gaat al heel wat jaartjes mee.

pigs en punch sergej fokke utrechtsestraat 30a gewoonvoorhem pigs en punch sergej fokke utrechtsestraat 30a gewoonvoorhem 1

Al zo’n 18 jaren om precies te zijn. Als kind stond de kroegbaas al op de ‘als ik later groot ben’-lijst van Fokke. Naast professioneel voetballer en gevechtspiloot. Hij zou ze alle drie afgestreept hebben, was het niet dat zijn (gebrek aan) wiskundeknobbel hem parten speelt op weg naar de cockpit. Wel stond de jonge Sergej op het veld met broertjes De Boer en voetbalde hij een paar jaar professioneel bij AZ.

Een gescheurde buikspier is het eind van zijn voetbalcarrière, maar het begin van zijn diensttijd. ‘Het is twintig jaar terug dat ik marinier was; ik mis het vaak nog. De verbondenheid, het kameraadschap, het avontuur. Als die oude adrenalinekick kriebelt, open ik nu een nieuwe zaak.’ Na 9 jaar keert Sergej terug naar de burgermaatschappij. ‘Ik was dertig, dan is die stap nog te doen‘ Een tussenstation van zijn carrière vindt hij in de horeca. Een tussenstation dat ietsjes langer duurt dan verwacht.

Je kan elke aap een drankje leren maken; passie maakt het verschil.

Na heel wat horeca-ervaring op te hebben gedaan bij verschillende zaken in en rondom Amsterdam, opent Sergej zijn eigen zaak. Sindsdien is het balletje gaan rollen en opent hij de een na de ander. Zo is Sergej op dit moment eigenaar van Door74, Regular & Jack, Pigs & Punch en The Beefsteak Club, wat begin 2018 wordt geopend in de Jordaan.

Pigs & Punch vind je op de gezellige Utrechtsestraat 30A.