Afgelopen zondagavond kwam het tragische nieuws naar buiten dat oud basketballer Kobe Bryant met zijn dochter en zeven andere inzittenden is omgekomen bij een helikoptercrash. De wereld verliest één van de grootste basketballers ooit.

Helikopter-ongeluk

Zondagavond bevestigde de Amerikaanse media dat oud basketballer Kobe Bryant is verongelukt na een helikoptercrash. Hij was samen met zijn dochter en zeven andere inzittenden onderweg naar zijn ‘Mamba Sports Acadamy’ in een voorstad van LA. Hij zou hier coachen in een toernooi voor jonge basketballers. De helikopter  stortte halverwege neer en alle inzittenden kwamen hierbij om.

Kobe Bryant: de grootste basketballer ooit?

Als het aankomt op je favoriete sporter of favoriete club dan zal er altijd sprake zijn van subjectiviteit en meningsverschillen. ‘De beste’ betekent voor de ene supporter wat anders dan voor de ander. Een principe dat de sportwereld in stand houdt. Toch zijn er zo nu en dan individuen die breken met deze wet van subjectiviteit. Sporters die simpelweg zo indrukwekkend goed zijn dat de wereld er niet omheen kan: dit is één van de allerbesten ooit. Iets wat absoluut het geval was bij Kobe Bryant.

Bryant was één van de grootste basketballers in de geschiedenis. Hij debuteerde bij de LA Lakers in 1996. De toen 18-jarige Kobe Bryant stond aan het begin van een carrière van ongekende proporties. De twintig jaren die hierop volgden speelde hij stuk voor stuk voor hetzelfde team. Van de twintig seizoenen bij de Lakers werd hij 18 keer gekozen tot het sterrenteam van de nationale Amerikaanse competitie. Het spel van Kobe Bryan was te herkennen aan zijn creatieve acties, en zijn agressiviteit om tot succes te komen. Hij kreeg (lees: gaf zichzelf) dan ook niet voor niets de bijnaam Black Mamba

Hij werd vijf keer kampioen en maakte in totaal 33643 punten, iets wat hem een derde plek opleverde in de topscorersranglijst aller tijden. Uitgerekend zondagochtend werd bekend dat LeBron James deze plek in de ranglijst overnam van Bryant. James scoorde 29 punten in de wedstrijd van dit weekend kwam hiermee officieel boven Kobe Bryant te staan. Kobe feliciteerde zijn oud-collega hartelijk op Twitter. Het laatste bericht dat hij  de wereld in stuurde.

Meer dan alleen basketbal

Dat hij op het basketbalveld van ongekende klasse was staat vast. Maar opvallend is dat de schok en rouw veel verder gaat dan alleen onder sportfans. Kobe was meer dan een basketballer. Iets wat duidelijk werd toen hij in 2016 definitief een einde maakte aan zijn topsport-carrière.

Hij richtte zich vanaf dit moment op zijn nieuwe doel: het opzetten van een eigen productiebedrijf. Kobe Studios. In 2018 won hij een Oscar, voor de korte animatiefilm Dear Basketball. De film is gebaseerd op een brief die hij in 2015 schreef waarin hij aankondigde te gaan stoppen met basketbal. Daarnaast is hij voor velen een mentor geweest en heeft hij als ambassadeur van naschoolse projecten voor heel veel kinderen in Amerika en China een verschil weten te maken.

It’s the one thing you can control. You are responsible for how people remember you- or don’t. So don’t take it lightly

Kobe Bryant laat zijn vrouw en andere twee dochters achter.