Als er een opvallende trend te bespeuren valt in audioland, dan is het wel de opkomst van de actieve speaker. Het zijn de speakers met een eigen versterker en in de meeste gevallen hebben dergelijke speakers ook de mogelijkheid om te streamen. Een van de meest opvallende producten in dit segment komt van fabrikant KEF. Haar laatste speakerset heeft de veelzeggende naam KEF LSX gekregen en is een alleskunner in een handzaam formaat.

Wat is de KEF LSX?

KEF verraste ons eerder al met de LS50 Wireless. De LSX is het kleine broertje met een beduidend lagere prijs. Dat het geluid wat deze kleine krachtpatser produceert indrukwekkend is, zal voor menig audiofiel een aangename bijkomstigheid zijn. Het succes van de LS50W is veelal te danken aan de 4 inch KEF Uni-Q driver. Dankzij dit onderdeel weet KEF het stereobeeld dusdanig aan te passen dat het zelf de meest kritische audiofiel weet te overtuigen.

Voor de kritische muziekliefhebber

De LSX is ontwikkeld om de muziekliefhebber een draadloos systeem te bieden waarbij het gebruiksgemak gecombineerd wordt met een meer dan uitstekende geluidskwaliteit. Het geheel is compleet draadloos en beschikt over multiroom-mogelijkheden. Door gebruik te maken van algoritmen wordt de signaalverwerking aangestuurd. Dit zorgt ervoor dat de speakerset zich perfect kan aanpassen en je een compleet nieuwe luisterervaring krijgt. Mocht dat niet genoeg zijn en wil toch nog voldoende controleren krijgen over het geluid wat de speakers produceren, dan kun je via de app de EQ-settings aanpassen. Kortom, KEF laat je zelf bepalen wat voor jou ideaal is.

KEF actieve speakerset

Bij de eerste gewaarwording van de speakerset valt het uiterlijk direct op. De combinatie van de Kvadrat stof en matte kunststof geven de boxjes een bijzonder prettige uitstraling. De ronde hoeken maken het daarnaast ontzettend makkelijk op er op slag verliefd op te worden. Dat laatste is moeilijk te voorkomen: aan de achterzijde zie je tal van aansluitmogelijkheden, bovendien kun je bijna alles bedienen met de afstandsbediening. Ideaal dus.

Installatie

De installatie van een actieve luidsprekerset kan in de praktijk een redelijk proces zijn. Kef heeft hieraan gedacht en in principe kun je alles in amper vijf minuten tijd werkend hebben. Het enige wat je zelf zal moeten doen is het downloaden van de KEF Control app in de App store. Het is dus een kwestie van Plug-and-Play. Wil je echter het beste uit de speakers halen, sluit dan een netwerkkabel aan tussen beide speakers en start de installatie via de app.

Het geluid

Het kleine formaat van de speakers kan verraderlijk zijn, maar de geluidskwaliteit doet het niet onder voor zijn grote broer. In een bedrade configuratie kan je geluid afspelen in 24-bit/192kHz afspelen en draadloos tot 24-bit/96kHz. In gewoon Nederlands: hoge tonen worden helder en duidelijk weergegeven.

KEF actieve speakerset

De KEF LSX app

De app KEF Control wordt gebruikt bij de installatie. De installatie is soepel en voor iedereen uit te voeren, maar met de app kun je veel meer doen. Een speaker toevoegen is bijvoorbeeld geen enkel probleem, net als het pauzeren van een nummer of het aanpassen van het volume. Ook de manier waarop je het geheel wilt verbinden ( via wifi, Bluetooth, een optische kabel of aux-kabel) kun je via de app instellen. Rechtsonder in de app zie je het symbool voor de equalizer. Klik hierop en een wereld aan mogelijkheden gaat voor je open.

Connectiviteit

Deze speakerset biedt tal van verbindingsmogelijkheden. Naast de normale wifi-verbinding, kun je ook kiezen voor bluetooth. Is je wifi signaal niet sterk genoeg dan kan dat een goed alternatief zijn. Streamingdiensten zoals Apple Music, AirPlay2 en Spotify Connect kun je eenvoudig met de speakers verbinden. Wil je de speakers aansluiten op je tv, gebruik dan een gewone optische kabel. Deze zul je overigens zelf moeten aanschaffen daar deze niet wordt meegeleverd. Een koptelefoon of mp3 speler sluit je eenvoudig via de aux-uitgang aan.

Conclusie

Ondanks het compacte formaat stelt de KEF LSX speakerset niet teleur. Het formaat is juist een groot voordeel: je kunt de speakers nagenoeg overal kwijt zonder eerst overdreven veel ruimte te moeten maken. Het geluid is helder, het bereik is optimaal en de bediening via de app stelt iedereen in staat optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden. Kortom, is een subliem geluid een absolute voorwaarde, dan zit je met de KEF LSX gebeiteld.

Bron: KEF