Hoe graag we het ook willen: we kunnen niet alle zwerfhonden een nieuw thuis geven. Het resultaat is dat dagelijks honden worden ingeslapen. Zo ook de 8 maanden oude Rudolph. De hond was in een opvang in Iowa, USA. Vanwege gebrek aan ruimte kon het dierenasiel niets anders dan euthanasie plegen op de jonge pup. Rudolph had echter andere plannen.

Dood en wederopstand

Het is een routine klus voor de dierenarts. Hij stopt de spuit in het lichaam en langzaam sluit Rudolph zijn ogen. Met één enkele traan over zijn wang fluisterde de arts ‘welterusten mijn zoete prins’ – dat is hoe wij graag geloven dat het gaat – maar net als hij de hond een laatste afscheidskus wilt geven voelt hij de natte tong van Rudolph over zijn gezicht glijden. De spuit die normaal een paard kan omleggen lijkt Rudolph niets te interesseren. De arts, zo verrast door dit wonder, weigert de operatie nogmaals uit te voeren.

Daarna wordt Rudolf overgeplaatst naar Kings Harvest Pet Rescue No Kill Shelter. Hier wordt zijn ongelofelijke verhaal gedeeld met de wereld en gevraagd wie hem wilt adopteren. Het verhaal van ‘de Hond die bleef leven’ gaat viral en de volgende dag zijn er honderden mensen die Rudolf graag onderdak bieden.

Adoptie

Dit is waar Jacob Hommer in het verhaal komt. Hij ziet het bericht op Facebook en denkt een goede plek voor Rudolph te weten. Hij rijdt twee en een half uur om als eerste in lijn te zijn voor Rudolph’s adoptie. Echter wilt Hommer Rudolph niet voor zichzelf. Een vriend van Hommer – die anoniem blijft – is een ex-soldaat die lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hommer zegt zelf: ‘Het hebben van een hond is een goede reden om in de ochtend op te staan. Veel soldaten die lijden aan PTSS vinden het lastig uit bed te komen.’ Het lijkt er dus op dat Rudolph nog een belangrijke rol heeft te vervullen in zijn leven.

PTSS hulphonden in Nederland

Honden worden ook in Nederland ingezet voor slachtoffers van PTSS. Ze kunnen het verschil beteken tussen een ondragelijk leven en een prettig bestaan. Een hond zorgt voor afleiding en sociale interactie. Meer informatie is te vinden op KNGF en Hulphond Nederland.