Het is de mythe die iedereen met grote handen of voeten zegt: “Je weet wat ze zeggen…”. Maar klopt het ook écht? Zijn mensen met grote handen of voeten inderdaad ook groter geschapen dan mensen met kleinere handen en voeten? Tijd voor het antwoord.

Grote voeten, groot geschapen?

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het verband tussen de grootte van een mannelijke voet en de penis. Er wordt namelijk al jaren gezegd dat mannen met grote voeten ook groot geschapen zijn, maar echt wetenschappelijk bewijs was er niet voor. Daarom hebben artsen van de University of Alberta Edmonton in Canada  hier in de jaren ’90 onderzoek naar gedaan. Bij 63 mannen is het verband tussen de grootte van de voet en de grootte van de penis bekeken.

Wat blijkt nou? Mannen met een grote penis hebben vaker ook iets grotere voeten. Al is dit gegeven discutabel te noemen. Mannen met kleine voeten waren namelijk ook wel eens groot geschapen. Ook waren er mensen met grote voeten die in de broek juist kleiner dan gemiddeld waren.

groot geschapen

Meer onderzoek noodzakelijk

De onzekere uitslag van het eerste onderzoek vraagt om meer. Daarom hebben onderzoekers in Londen het nog eens geprobeerd met 104 mannen. Ook hier bleek uit dat de schoenmaat niet voorspelt hoe groot geschapen iemand is. Dit leverde dus zelfs nog minder resultaat op dan het Canadese onderzoek, omdat die wél een klein verband konden vinden.

Misschien is het dan ook wel handig om erbij te vertellen dat de Londense onderzoekers niet de lengte van de penis in slappe toestand wilden opmeten. Die lengte kan namelijk nogal veranderen aan de hand van temperatuur en gemoedstoestand. Maar het meten van een penis in erectie is niet haalbaar, dus hebben ze een andere oplossing bedacht. Door de penis uit te rekken kon de lengte op de meest betrouwbare manier gemeten worden. Toch leverde dit niet een resultaat op dat de mythe bevestigt. Maar ja, je weet wat ze zeggen…