Food & Drinks

Granen: deze “vijf” gaan jou helpen om die gains te kweken

granen gewoonvoorhem

Voor granen geldt hetzelfde als voor groente en fruit. Varieer in je dieet. Veel mensen variëren echter nauwelijks in hun graangebruik, of eten het weinig. Dat is zonde, want de gezondheidsvoordelen zijn enorm. Zo verminder je de kans op darmkanker met zeventien procent als je driemaal per dag een portie eet (150 gram). Als je de verschillende soorten granen kent leer je dat dit makkelijker is dan je ooit had kunnen dromen.

Menshealth heeft daarom de 5 granen op een rijtje gezet. Niet alleen helpen deze graansoorten jou gezond te houden, ze helpen ook het maximale uit je gains te halen. Dit is een mooie aanvulling op deze 9 soorten voeding die je moet eten voor eersteklas gains en spierherstel.

Amaranth

Amaranth is officieel geen graan, maar een zaad van een kruidige plant. Je kunt Amaranth kopen als vlokken, hele zaden, meel en in gepofte variant. Je kan er brood mee bakken, het als broodbeleg gebruiken of het als rijstvervanger gebruiken. Amaranth heeft een nootachtige smaak.

Boekweit

Ook Boekweit is eigenlijk geen graan. Het is de vrucht van de boekweit plant. Omdat deze vrucht zoveel op graan lijkt wordt het op eenzelfde manier verwerkt in voedselproducten. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, B6 en mineralen. Het heeft veel meer vezels dan havermout en is glutenvrij, dus een goede vervanging als je een allergie hebt. Boekweit staat in de schijf van vijf als aanvulling op brood en graanproducten

Wilde rijst

Om in thema te blijven met granen die geen graansoort zijn. Wilde rijst is helemaal geen rijst, maar een graszaad. Het is makkelijk herkenbaar aan zijn dunne puntige vorm. Het heeft dertig maal meer Antioxidanten dan witte rijst. Het is taai maar smaakvol. Bij bereiding wordt wilde rijst vaak gemengd met gewone rijst. Door zijn nootachtige smaak werkt wilde rijst goed met paddenstoelen.

bron: flickr

Teff

Daar is ‘ie dan! Teff is wel een graansoort  – ook bekend als Abessijns liefdegras. Het heeft meer calcium dan elke andere graansoort. Ook bevat Teff resistent zetmeel. Het is zoet, licht in smaak en de kleine afmeting maakt het uitstekend om door je salade te mengen. Door de kleine afmeting van de korrels is Teff onmogelijk te pellen. Het kan dus alleen tot volkorenmeel worden gemalen. Teff bevat langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor geeft het energie langzaam en efficiënt af aan het lichaam. Ook bevat Teff weinig fytinezuur waardoor je lichaam de mineralen goed kan opnemen.

Triticale

Het is een graan dat naar gras smaakt. Het is eigenlijk meer een combinatie tussen graan en rijst. Je kan het ook kopen als vlokken en koken als havermoutpap. Door de hoge vochtigheidsgraad is Triticale niet geschikt om brood mee te bakken.

Bron: menshealth