Als beginner in de sportschool is het altijd een beetje aftasten. Wat is de sfeer, hoe moet ik sommige oefeningen uitvoeren of welke gewichten kan ik wel pakken en welke niet. Allemaal zaken die je met de tijd zult leren, maar voordat het zover is, is het belangrijk om geduld te hebben en jezelf de nodige kennis te verschaffen. Door onderstaande zaken niet te doen, ben je in ieder geval een heel stuk onderweg in de goede richting.

1. Het volgen van trainingsschema’s van pro’s

Als beginnende sporter is het helemaal niet de bedoeling dat jij twee keer per dag, 7 dagen in de week naar de gym gaat. Net als met alles in het leven moet je er hard aan werken, maar is het wel van belang dat je dit geleidelijk doet. Win je eigen informatie in en stippel zo uit wat voor jou persoonlijk het beste is.

2. De warming-up overslaan

Dat je vijf minuten naar de sportschool hebt gefietst, wil nog niet zeggen dat je direct tachtig kilo kan gaan deadliften. Doe dat dan ook niet, hier ga je later spijt van krijgen. Maak je lichaam klaar voor een zware sessie en voorkom blessures. Niemand kijkt je raar aan als je even gaat hardlopen of een aantal sets met een voor jou laag gewicht begint.

3. Het negeren van de basis

Veel guys wurmen zich in de meest vreemde posities op sommige apparaten. Allemaal leuk en aardig en oefeningen op apparaten zijn best oké, maar krijg eerst een aantal basisoefeningen onder de knie. Vrij van gewicht. Leer hoe je goede squats uitvoert, deadlifts, shoulder presses, bankdrukken en pull-ups. Dit zijn basisoefeningen die iedereen moet kennen. En nee, deze oefeningen kan je niet direct op maximaal gewicht pompen. Patience, young grasshopper.

4. Direct volgas gewicht erop

Zoals hierboven genoemd: pak niet direct twintig kilo als je voor het eerst shoulder press gaat doen. We begrijpen dat je liever niet onderdoet voor de big boys die naast je staan. Doe je dit niet dan zul je het te verduren krijgen in de vorm van blessures. Ga eerst voor techniek, dan gewicht. Je bent daar voor jezelf en niet om grote gasten te imponeren. Althans, daar gaan we maar vanuit.

5. Overtraining

Sommige jongens zullen je zeggen dat je zes keer in de week borst moet pakken, want dan groeit ‘ie echt heel snel. Onzin. Je spieren hebben rust nodig. Het heeft heel weinig zin om spieren over te belasten. Dit leidt ons weer naar het eerste punt, namelijk dat je geen schema’s van professionals moet aanhouden. Kijk wat bij jou werkt. En waarschijnlijk zal dat in het begin een trainingsschema zijn waar je drie keer in de week een full body training doet, met o.a. squats, deadlifts, bankdrukken en pull-ups. Laat je spieren tussen je training zo’n 48 uur rusten.

6. Slechts enkele spiergroepen trainen

De verleiding is natuurlijk heel groot om in het beginnen enkel borst en armen te trainen. Logisch, want als je na zo’n training in de spiegel kijkt denk je: “potverdikkie, Tarzan zal jaloers zijn”. Maar om het lichaam in balans te houden dien je alle spiergroepen met dezelfde intensiteit te trainen. Tevens zijn benen een van de grootste spieren in het lichaam en met het trainen ervan komt een hoeveelheid testosteron los waar je ‘u’ tegen zegt. En daar groeit heel je lichaam van. Dus: never skip legday.

7. Verkeerde trainingspartner

Met een maat trainen is het beste dat er is, mits je beide met hetzelfde doel naar de sportschool gaat. Op de heenreis kan je slap ouwehoeren over het knappe zusje van de vriendin van een vriend van je, maar als je eenmaal in de gym bent en jezelf voorafgaand aan het afsluiten van je abonnement hebt voorgenomen te knallen, doe dat dan ook. Een uurtje beuken en weer lachen. Ok, tijdens het trainen ook wel een beetje lachen.

8. Te ongeduldig zijn

Iedere beginner heeft de hoop dat ‘ie in twee maanden Rocky 8 is. Dat gaat niet lukken. Natuurlijk, er is een hoop progressie te behalen in een korte tijd, maar ga er niet van uit. Resultaat komt vanzelf als je een goede inzet hebt.