Sommige plekken op aarde zullen we nooit zien. Sommige hoeven we ook niet te zien, maar anderen willen we niets liever dan bezoeken, mits het niet op de één of andere manier verboden of onmogelijk is. Wij hebben de 10 meest geheime plekken op aarde op een rij gezet.

10. Svalbard Global Seed Vault – Noorwegen

De Svalbard Global Seed Vault is als de grootste tijdscapsule aller tijden, maar dan voor planten. Het is een gigantische bunker in Spitsbergen, de eilandengroep ontdekt door Willem Barentsz. De kluis bevat meer dan 980.000 varianten aan gewassen. Bijna elk land op aarde heeft hier aan bijgedragen. Mocht er ooit een plantensoort uitsterven, dan kan een regering zaden aanvragen bij deze kluis. Alleen medewerkers mogen de kluis binnenstappen. Hoewel er sporadisch gasten worden uitgenodigd blijft de locatie verder afgesloten voor de buitenwereld.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 1

9. Mount Weather Emergency Operations Center – Virginia

Mount Weather is een onderduik adres voor hoog Amerikaanse politici en militairen in het geval als de pleuris uitbreekt. Dit kleine dorp heeft alles van energiecentrale’s, ziekenhuizen, politie afdelingen, recreatiegebieden, waterzuiveringsinstallatie en zelfs openbaar vervoer. Dan kunnen zij prettig verder leven terwijl wij buiten aan het creperen zijn in het licht van de atoombom. Ook is er al een plan wie de leiding neemt en welke wetten gelden. Zo hoeven ze er niet meer over te bekvechten als ze eenmaal daar zijn. Mount Weather is dus een beetje als een Fallout Shelter van de game Fallout.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 2

8. Bhangarh Fort – India

Wie in spoken geloof moet zeker niet naar Bhangarh Fort in de Indiase deelstad Rajasthan gaan, of juist wel. Dit 17e eeuwse bouwwerk wordt geassocieerd met vloeken, paranormale ontmoetingen, magie en mysterieuze dodelijke ongelukken. Het fort is daarom enkel overdag open voor publiek. Van zonsondergang tot zonsopkomst is het fort verboden terrein. Veel die ’s nachts toch het fort bezochten zijn nooit meer teruggevonden.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 3

7. Mezhgorye – Rusland

Mezhgorye is een gesloten stad in de autonome republiek Bashkortosan in Rusland. Er gaan vermoedens dat de bewoners van de stad werken aan een geheim programma voor de Yamantaw-berg. Het gaat mogelijk om een een nucleaire faciliteit of bunker. Wat er exact gebeurd zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wel is bekend dat de Russische overheid miljarden heeft geïnvesteerd in de stad, wat waarschijnlijk naar het geheime project is gegaan. Russisch olympische skiër Olga Viloechina is geboren in Mezhgory, wat ons laat denken dat de inwoners van de stad in ieder geval vakantiedagen kunnen opnemen. Dat geeft hoopt dat de werkomstandigheden niet te ernstig zijn.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 4

6. Surtsey – IJsland

Surtsey is een relatief jong eiland in IJsland. Het Eiland is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting in de jaren 60. Surtsey is daarmee een unieke kans om de ontwikkeling van vegetatie te zien op een ongerept stuk grond. Op enkele wetenschappers na heeft nooit iemand voet gezet op dit eiland. Wetenschappers mogen enkel onder strikte voorwaarden deze plek betreden. bij weggaan moeten ze alle sporen uitwissen

10 geheime plekken gewoonvoorhem 5

 5. Lascaux Caves – Frankrijk

Lascaux Caves – ook wel de labyrintische grotten van Lascaux genoemd – bevatten één van de beroemdste voorbeelden van paleolithische grotschilderingen. Het grote schilderwerk van dieren is meer dan 17.500 jaar oud. Zeker niet verkeerd om een keer te bezoeken, maar dat kan dus niet meer. De grotten zijn sinds 1963 gesloten voor het publiek. Algen en schimmels – ontstaan door de constante stroom van bezoekers – hebben de schilderingen aangetast. Op 200 meter van de originele grot is in 1984 een replica gebouwd die wel toegankelijk is voor het publiek. Sinds 1979 staat de originele grot op de UNESCO-werelderfgoed lijst.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 6

4. Ilha da Queimada Grande – Brazilië

Het slangeneiland – Ilha da Queimada Grande – is een leuke vakantiebestemming voor iedereen die levensmoe is. Het eiland wordt bewoond door ontelbaar veel gouden lansdodende pitadders – één van de dodelijkste slangensoorten ter wereld. De Braziliaanse regering laat dan ook alleen wetenschappers op het eiland. Dus helaas geen selfies met twee slangen om iedere arm, één om je nek en met geluk nog één die photobombt vanuit de boom achter je.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 7

3. Area 51 – Nevada

Hoe kan het lijstje ook compleet zijn zonder de beroemde Area 51. Een Amerikaanse basis waar prototype’s van Amerikaanse vliegtuigen worden getest. Pas in 2013 heeft de Amerikaanse staat officieel erkend dat de luchtbasis bestaat nadat de CIA documenten openbaar heeft gemaakt over het bestaan van de basis. Echter denken enkele complottheoretici dat de basis huis biedt voor aliens.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 8

2. North Sentinel Island – Andaman Eilanden, India

Het idee dat er nog volkeren leven zoals wij dat 15.000. jaar geleden hebben gedaan is een vreemd idee. Toch zijn er nog voldoende inheemse stammen op aarde. Eén daarvan woont op de North Sentinel Island, de inheemse Sentinelese mensen. Het bezoeken van het eiland is al moeilijk door het omliggende koraalrif. Wie het wel tot het eiland haalt dreigt te worden gedood door het volk dat op het eiland woont. De Indiaanse regering heeft het hele gebied tot uitsluitingszone verklaard. Hierdoor kan het volk in vrede leven, maar is wel geïsoleerd van technologische vooruitgang.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 9

1. Poveglia – Italië

Poveglia – ook wel bekend als het meest vervloekte eiland, ook wel bekend als de echte Shutter Island – is een klein eiland gelegen in de Lagune van Venetië tussen de Italiaanse steden Venetië en Lido. Hoewel het in de middeleeuwen is gebruikt als woonlocatie, is het eiland vanaf 1776 gebruikt om mensen met de pest te isoleren. Hierbij zijn grote brandstapels gemaakt om de lichamen van overleden zieken te ontdoen. Later is het eiland nog gebruikt als psychiatrisch ziekenhuis. Tijdens deze tijd zijn patiënten mishandeld en als testobjecten gebruikt voor experimenten. Hier is pas in 1968 een eind aan gekomen. Tegenwoordig is het eiland verlaten en schijnt te spoken. De Italiaanse overheid heeft dan ook het eiland afgesloten voor publiek en toeristen. Er is wel een idee om het nu verlaten eiland om te toveren tot universiteit.

10 geheime plekken gewoonvoorhem 10