Niezen in je elleboog, afstand houden, mondkapjes dragen. Allemaal bedoeld om besmettelijke ziektes minder over te dragen. Maar virussen zijn niet het enige waarmee je andere kunt besmetten. Jouw stemming kan namelijk ook beïnvloeden in hoe anderen zich voelen. Dus ben jij chagrijnig, dan kunnen anderen in jouw omgeving dat ook worden.

Chagrijnig zijn is besmettelijk

Misschien herken je het wel: als er iemand de kamer binnen komt lopen die helemaal zijn dag niet heeft, en jij voelt je ineens ook een stuk minder blij. Of zelfs andersom, dat je zelf een beetje chagrijnig bent, maar iemand om je heen straalt blijheid uit. Die blijheid neem jij weer over en voor je het weet ben je weer helemaal happy. En het meest bekende voorbeeld is misschien wel huilen bij een film.

Er is onderzoek gedaan naar hoe besmettelijk je humeur is, en daar kwam een interessante conclusie uit. Je kunt hoe blij of chagrijnig iemand is namelijk net zo makkelijk overnemen als een verkoudheid. Dit wordt emotionele besmettelijkheid genoemd. Dat betekent dus dat emoties over te dragen zijn van de ene op de andere persoon. Dit kan om alle soorten emoties gaan, zoals blijdschap, verdriet of boosheid.

De meest aanstekelijke emotie

We noemden al even het huilen bij een film, wat veel kijkers doen tijdens een verdrietige scène. Ook gebeurt vaak bij veel mensen dat als ze dierbaren zien huilen, ze zelf ook een traantje wegpinken. Dat komt doordat negatieve emoties een sterkere kans van overdracht hebben. En zeker als het gaat om de emoties van iemand die dichtbij je staat als persoon, werkt dat heel sterk.

Dat negatieve emoties zoals pijn, angst en chagrijnig zijn besmettelijker zijn dan positieve, heeft een logische reden. Het zit namelijk in ons instinct om dat soort emoties te herkennen, omdat het ontworpen is om ons veilig te houden. In de oertijd hadden mensen namelijk zulke emoties nodig om gevaar te herkennen of te weten hoe ze moesten handelen. Als je angst van anderen overneemt, ben je zelf namelijk alerter om te reageren op gevaar. Of dat nou zo nuttig is bij chagrijnig zijn weten we niet.