Vlaanderen gaat binnenkort het gebruik van een sigaret en de elektrische variant hiervan verbieden in een auto waar ook kinderen in zitten. Wie dit wel doet krijgt een geldboete van 1000 euro. Het bekeuren van roken is de volgende stap van de overheid om rokers voor eeuwig uit te roeien. Dus straks kun je niet meer je kinderen van school halen met eem 1969 Ford Boss 429 Mustang, terwijl je met een zonnebril op en een brandende verwenner in je mond achter het stuur zit. Prima idee, of niet?

Bekeuren van roken

Overheden lijken roken steeds meer en meer tegen te gaan. Zo gaat de Nederlandse overheid de accijns op tabak verhogen, kunnen we op steeds minder plekken roken en moet paffen ook steeds meer een eenzame sport worden. Kinderen mogen al helemaal niet meer geconfronteerd worden met de tabaksrol.

Wanneer de nieuwe wetgeving van kracht gaat is nog niet bekend, maar stop voor de zekerheid nu maar vast met roken bij kinderen, zeker als je onze Zuiderburen vaak bezoekt. Ook anderen Europese landen gaan het anti-rookbeleid steeds strenger aanpakken. Zo is het vanaf 2019 in Zweden verboden om op terrassen en bij openingen van rookruimtes te roken. Gaat al die vrijheid op het eind toch in rook op.

bekeuren roken gewoonvoorhem 2

Daling

Volgens de volksgezondheidenzorg lijken de maatregelen te werken. Zo is de hoeveelheid mensen die dagelijks rookt gehalveerd sinds 1990. Kinderen worden op steeds meer manieren beschermd tegen dit gevaarlijke product. Zo zijn er reclames om niet op straat te roken, liggen de tabaksproducten verstopt achter de kassa, zijn chocolade sigaretten verboden en nu kan je dus straks ook niet meer roken in de auto wanneer je kinderen bij je hebt – in België. Als je het ons vraagt zijn dit flinke stappen in de richting naar een rookvrije samenleving. Wordt het voor jou dus niet eens tijd een gezonder alternatief te vinden om jezelf bezig te houden tijdens het rijden?

boete roken gewoonvoorhem 2