Dat voetballers veel verdienden wisten we natuurlijk al, maar wat is nou het salaris van een scheidsrechter als Bas Nijhuis?

Woedende Bas Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis was woensdag bij de wedstrijd Feyenoord-Heracles Almelo (wat 2-1 is geworden) boos geworden op videoscheidsrechter Marc Nagtegaal. Hij keurde namelijk aan het begin van de eerste helft op advies van de VAR een goal af van Feyenoorder Luis Sinisterra en hield daar een zeer slecht gevoel aan over.

Bas Nijhuis vertelde later na de wedstrijd aan het ESPN dat hij woedend was toen hij tijdens de rust in zijn kleedkamer kwam. “Ik was echt heel kwaad, ze mogen blij zijn dat de deuren er nog in zitten. Ik had niet mee moeten gaan met het oordeel van de VAR, het is dat Feyenoord hier nog met 2-1 wint, anders heb je als arbitrage een beslissende fout gemaakt.”

Wat is het salaris van Bas Nijhuis?

Het salaris van scheidsrechters als Bas Nijhuis staat in de schaduw van het salaris van de profvoetballers waarvan hij wedstrijden fluit. Al moeten we eerlijk zijn dat Bas Nijhuis niets te klagen heeft. In het YouTube-programma ‘Statements’ waar Bas Nijhuis te gast is, wordt hem ernaar gevraagd. Presentator Willie Wartaal maakt een schatting: “Daar moet je minstens 5.000 euro voor krijgen. Per wedstrijd. Minstens”, zegt hij.

Dit bedrag klopt niet helemaal volgens Bas Nijhuis. Wat voor een salaris krijgt Bas Nijhuis dan wel als scheidsrechter? “Het gaat eigenlijk in gradaties. Als je een wedstrijd hebt in de Keuken Kampioen Divisie, de oude Jupiler League, dan zit je misschien op 1500 euro per wedstrijd. Dat is de tweede divisie, maar als het om de Eredivisie gaat, dan heb je eerste normale wedstrijden, bijvoorbeeld tussen Groningen en Alkmaar, dan zit je op 2500 euro. Als je de topwedstrijden hebt, dan zit je ongeveer op 3500 euro per wedstrijd.”

Presentator Willie Wartaal schrikt hier behoorlijk van en spreekt van uitbuiting. Dat Bas Nijhuis vaak aanschuift bij Veronica Inside helpt hem ook niet aan salarisverhoging, maar wel aan een sterrenstatus. “Nee, helemaal niet. Maar als je op vakantie gaat, dan merk je pad dat mensen roepen: ‘Hé, Bas!’ Dat is heel anders.”

Bekijk de hele aflevering van Statements met Bas Nijhuis hieronder:

Grote kans overigens dat het salaris van Bas Nijhuis – van de salarissen van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen uitgaande – flink wordt gespekt door zijn rol als tafelgast bij Veronica Inside.