Wat altijd ‘het item van de toekomst’ was, wordt steeds vaker gebruikt voor het maken van alledaagse producten. Je kunt nu zelfs in een huis wonen ter waarde van €10.000, wat ook nog eens door een 3D-printer is geproduceerd. Wil je liever eerst zelfs eens kijken hoe alles in z’n werk gaat met een dergelijk apparaat voor thuis dan is dat ook al mogelijk. But things are getting even better: aanschouw de bruutste 3D-geprinte motor tot nu toe!

Na het zien van deze bike kunnen we bevestigen dat de toekomst er rooskleurig uitziet. Waar we een tijdje geleden het nog moesten doen met deze maffe 3D-geprinte motor, komt er nu een waar kunstwerk uit de 3D-printer rollen.

Brute 3D-geprinte motor

Het in Italië-gevestigde Tex Design heeft een motor gecreëerd met behulp van Autodesk Alias CAD software. Designer Paolo ‘Tex’ Tesio werkte een jaar lang digitaal aan de motor, die trouwens rijdt op een twee-cylinder 2006 Buell XB12 Firebolt, vervolgens had hij nog zes maanden nodig voor het printen van de onderdelen.

Tesio hield een aantal onderdelen van de originele bike in tact, denk hierbij bijvoorbeeld aan de remmen en de wielen. Alle andere onderdelen zijn 3D-geprint, denk hierbij aan het subframe, de tail unit, de neus etc. Deze onderdelen zijn perfect op elkaar uitgemeten zodat er geen afval is en alles naadloos op elkaar aansluit.

buell custom 3d motor gewoonvoorhem buell custom 3d motor gewoonvoorhem 1 buell custom 3d motor gewoonvoorhem 2

Normaliter moet je alles vanuit simpele schetsen maken, zegt Tesio. Nu kun ik door middel van technologie alles perfectioneren zodat ik de gewenste volumes en proporties heb weten te realiseren.

“I find the technology wonderful,” zei hij tegen Bike EXIF. “There is no waste of material, and if you’ve done a good job with your design, everything comes back without any surprises. It’s the future in the design field.”