Other

De mannelijke perceptie op het uitgavenpatroon van de vrouw leidt tot relatieproblemen

Happy Wife, Happy Life zei je? Nou, wanneer een man denkt dat zijn vrouw teveel geld besteedt, of het nu realiteit of perceptie is, volgen er financiële- en huwelijksproblemen. Zo luidt de waarschuwing van Amerikaanse onderzoekers in het blad Journal of Financial Planning. De onderbouwing van dit gegeven ligt in het onderzoek dat sinds 2007 werd gedaan onder bijna 700 gezinnen, waarbij 10 keer in de tussenliggende periode informatie werd verstrekt door middel van bijvoorbeeld vragenlijsten. De data blijkt een schat aan informatie, onder meer dat vooral perceptie een enorm stempel kan drukken op een huwelijk.

Perceptie

Voor deze studie richtten de onderzoekers zich op twee tegengestelde persoonlijkheden in een relatie, de gierighaard en de verkwister. Niet geheel verrassend leidt een romantische relatie tussen deze twee persoonlijkheden tot conflicten. Al blijkt het dus ook zo dat de irritatie tot een climax komt wanneer de persoonlijkheden alleen al het idee hebben dat de verhoudingen compleet weg zijn. Met andere woorden; alleen denken dat jouw vrouw een gat in de hand heeft, kan al leiden tot een ruzie over geld. “Het feit dat de perceptie die echtelieden hebben omtrent elkaars uitgavenpatroon al kon voorspellen of er een financieel conflict ontstond, suggereert dat als het gaat om de impact die de financiën op een relatie hebben de perceptie ervan net zo belangrijk, of misschien zelfs wel belangrijker is dan de werkelijkheid,” concludeert onderzoeker Ashley LeBaron.

De manier waarop wij tegen bepaalde dingen aankijken of denken te ervaren is dus vaak killing in de relatie met een ander. Zo verklaarden mannen die vonden dat hun vrouw te veel geld uitgaf dat haar uitgavenpatroon de belangrijkste aanleiding voor financiële conflicten was. Waar het aan de andere kant de vrouwen, met mannen die vinden dat ze te veel uitgeven, waren die de onderzoekers vertelden dat de perceptie van de man ten grondslag lag aan financiële conflicten. De hoogte van het inkomen of de daadwerkelijke uitgaven speelden hierin geen rol van betekenis. Onderzoeker Sonya Britt-Lutter adviseerde het volgende: “Stellen moeten – zeker aan het begin van hun huwelijk – communiceren over geld. Denk niet dat financiële problemen op magische wijze verdwijnen als de omstandigheden veranderen. De studie laat zien dat omstandigheden hier geen rol speelden: de perceptie speelt een rol en die verandert niet altijd wanneer de omstandigheden dat wel doen.”

Kids

Hoewel de perceptie van de man, op het uitgavepatroon van de vrouw, voor de grootste financiële conflicten kan zorgen, spelen de kids ook een belangrijke rol. Zo zien mannen het hebben van meerdere kinderen als een grotere impact op een financieel conflict, waar vrouwen de algemene communicatie over geld aanwijzen als boosdoener. Van degenen die aan de studie hebben deelgenomen, meldden 90 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen dat ze een aantal financiële zorgen hadden ondervonden.

De onderzoekers suggereren dat wanneer financiën problemen veroorzaken binnen een huwelijk – ongeacht wat de percepties of realiteiten precies zijn – dat er hulp mogelijk is: “Het goede nieuws is dat koppels kunnen profiteren van klinische hulp,” zei Hill, “of dat nu een budgetplanner of een huwelijks- en familietherapeut is.” Denk dus eerst maar eens tweemaal na voordat je iemand aanwijst als big spender.

Bron: Scientias