Hoewel een nieuwe Mercedes of knappe vriendin zeker aan je geluk zullen bijdragen, zal deze voldoening nooit kunnen opwegen tegen een gezellige vriendenkring – aldus een wetenschapper. Dit is namelijk in grote lijnen het predicaat van Professor Moran Cerf van de Northwestern University, waarvan wij nu zijn visie uit gaan leggen over hoe het veranderen van je levensfilosofie langdurige tevredenheid kan bieden.
Besluitvorming
De neurowetenschapper heeft langer dan een decennium toegewijd aan het bestuderen van besluitvorming en meent dat hij de sleutel tot geluk heeft gevonden. De beste man zei dat mensen de juiste vrienden moeten vinden om gelukzaligheid in het leven te verzekeren en beslissingen te voorkomen die alleen maar stress toevoegen aan ons leven. Cerf zei dat het kiezen van de juiste vrienden van cruciaal belang is, omdat onze hersengolven lijken op die van de mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen.
Dit betekent dat als je vrienden zuur gedrag vertonen, hun gedrag subliminale invloeden op jou kan hebben. Gelukkig of helaas rept hij geen woord over bier of het uithalen van rare capriolen. Hij beveelt aan om vrienden te vinden die dezelfde interesses delen, of die gewenste eigenschappen hebben waar jij door kunt groeien. Wil je een betere chef-kok worden, omring jezelf met vrienden die geweldige koks zijn.
“Dit betekent dat de mensen met wie je omgaat eigenlijk een impact hebben op je betrokkenheid bij de werkelijkheid die je misschien niet eens uit kunt leggen,” zei Dr. Cerf. “En een van de effecten is dat je op elkaar lijkt.” Deze theorie wordt “neurale koppeling” genoemd en wordt beschouwd als een integraal onderdeel van communicatie. Het geloof kan worden gebruikt in zowel zakelijke relaties als vriendschappen. Als we op dezelfde golflengte zitten als iemand, is het veel gemakkelijker om te communiceren en zelfs te anticiperen op wat er gezegd gaat worden, voordat er überhaupt één woord gesproken is.
Efficiëntie
In teken van het eeuwige geluk voegde de neurowetenschapper nog een tip toe: “We moeten stoppen met het verspillen van onze energie en zorgen maken over kleine en betekenisloze beslissingen zoals wat je lunch is en wat je gaat dragen op het werk.”
In plaats daarvan stelt hij voor dat je de besluitvorming tot een minimum beperkt en je richt je op problemen die daadwerkelijk betekenis en consequenties hebben. Waneer hij uit eten gaat kiest Cerf bijvoorbeeld altijd voor de tweede optie in het menu met specialiteiten, dat is dan weer één beslissing minder in zijn dagelijks leven.