Health

Hoe onhygiënisch is het om onder de douche te plassen?

Onder de douche plassen

Het is iets wat we stiekem allemaal doen, puur voor het gemak: plassen onder de douche. Maar hoe (on)hygiënisch is dat eigenlijk?

Plassen onder de douche: we doen het allemaal

We doen het, al dan niet stiekem, allemaal: plassen onder de douche. Het is gewoon wat gemakkelijker dan even drijfnat naar de wc te lopen. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 80% van de mensen weleens onder de douche plassen. En zo onhygiënisch is het helemaal iet, zo blijkt. Uroloog Cobi Reisman zegt tegenover NU.nl dat ‘urine afvalstoffen zijn die uit de nieren worden gefilterd. “Het bestaat uit water, elektrolyten en afbraakproducten uit het bloed. Vroeger werd gedacht dat urine steriel is, maar dat is niet zo. Er zitten wel bacteriën in urine, maar dit zijn er niet veel. Er zitten veel meer bacteriën op onze huid dan in onze urine.”

Plassen onder de douche kan in zekere zin dus geen kwijt, hoewel je het volgens artsen niet te vaak moet doen. Als je namelijk vaak plast terwijl je aan het douchen bent, kan je brein stromend water associëren met drang om te plassen. En zo kan het dus gebeuren dat als je bijvoorbeeld naast een waterval of fontein staat, je spontaan moet plassen.

Toch is douchen onder de douche nog altijd wel beter dan plassen in een zwembad. Cobi: “Urine en chloor kunnen samen irritaties veroorzaken aan de luchtwegen en ogen. Bovendien is het ook niet prettig voor mede-zwemmers”. In de zee plassen kan volgens de uroloog dan weer minder kwaad. Door de enorme verdunning hebben anderen daar minder last van, maar toch kun je beter het water uitgaan en een wc opzoeken.

Duurzaam

Plassen onder de douche heeft wél een ander voordeel: het is een stuk duurzamer. Want na elke keer dat je plast, spoel je normaal gesproken de wc door, en dat kost zeker 3,7 tot 6,7 liter water per keer. Voor het toilet gebruik je een goede 30 liter water per dag, gemiddeld.

Een gemiddelde Nederlandse douchebeurt is 7,7 minuten. Daarvoor wordt gemiddeld 46,2 liter schoon drinkwater per dag gebruikt, afhankelijk van het type douche. In sommige gevallen kan het soms wel eens 79,6 liter zijn. Dat is dus meer water dan het doorspoelen van het toilet, maar als je toch al onder de douche staat om, dan verspil je dus geen extra water als je je plasje laat lopen. Scheelt je weer poen.