Uncategorized

Dit is de duurste koffie ter wereld

Laten we het eens hebben over Kopi Loewak-koffie, een exorbitant dure koffievariant met een exclusief karakter die je uit je Italiaanse romantische koffiewaan haalt. De koffie wordt gezet met koffiebessen die worden gegeten en uitgepoept door de loewak, een civetkatachtige. Desalniettemin wordt het gezien als een ware delicatesse. Al jarenlang wordt dit ontlasting-extract gezien als de gouden standaard in de zalige wereld van espresso’s en cappuccino’s. Hier wordt dan ook grof geld voor betaald – ook één bakkie? Dat is dan 55 dollar, uh, 47 euro!

Veiling

We noemden expres de dollarprijs omdat één winkel in Zuid-Californië de titel van ‘de duurste koffie ter wereld’ heeft geclaimd. Volgens Forbes is Mike Perry een chemische ingenieur die als koffieroosteraar onlangs een veiling heeft gewonnen waar maar liefst 250 biedingen voor nodig waren. Hij scoorde uiteindelijk 5 kilo Esmeralda Geisha 601, die geoogst werd op een kleine boerderij in Panama.

Hij betaalde in totaal 601 dollar per halve kilo. Terwijl de meeste mensen waarschijnlijk aarzelend zouden zijn om $55 aan een kop koffie te besteden, was Perry dapper genoeg om de drank te vergelijken met een niet-zo redelijk geprijsd glas whisky. Hij verwoorde ook zijn bewondering voor het proces van het oogsten van koffie, wat “net zo betrokken als een wijnmakerij” is. Mocht je nou nieuwsgierig zijn naar het smaakprofiel, Perry gaf hierover het volgende inzicht:

“It’s just an explosion of flavors. You get a ton of fruit notes: strawberry, blueberry and blackberry, and the stone fruit from the peach. You kind of really can’t believe it’s just coffee—you think it’s spiked with something. But it’s not.”

 coffee people seinfeld seriously take GIF

Klatch Coffee Shop

Perry voegde eraan toe dat de koffie geen suiker of room nodig heeft. Als je op een of andere manier geïnteresseerd bent in het scoren van een bakkie, ga dan even langs bij de Klatch Coffee Shop in Rancho Cucamonga, CA – je krijgt er namelijk een “gratis” mok bij! 

Het proces

Zoals gezegd wordt de bijzondere koffie gewonnen uit een proces dat start met het verbouwen van koffiebessen op een plantage. Deze worden gegeten en uitgepoept door de loewak. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. Ze worden gewassen en gedroogd en vervolgens van hun schil ontdaan. Hierna worden ze licht geroosterd. De aminozuren die tijdens het fermentatieproces zijn vrijgekomen werken tijdens het roosteren in op de pitten en zorgen voor de bijzondere smaak. Per jaar wordt slechts zo’n 200 kg kopi loewak geproduceerd.

Onze vrienden van Proefkonijnen probeerden dit proces na te bootsen en een heerlijke koffie te brouwen, voor een gewaagde variant deden zij echter beroep op de smaakmakers uit de dierentuin:

Watch on YouTube

Bron: Brobible