Uncategorized

Fotograaf krijgt 2 jaar lang exclusieve toegang tot de Japanse maffia Yakuza

Iedereen is bekend met de Japanse maffia Yakuza, maar heel veel weten we er eigenlijk niet van. De meeste kennis over deze criminele organisatie komt toch wel van films.

De Belgische fotograaf Anton Kusters kreeg na veel onderhandelen eindelijk toestemming om het leven van de Japanse maffia vast te leggen. Hieronder een 6 minuten durende slideshow van zijn werk, mét commentaar.

Watch on YouTube

De Yakuza is al meer dan 100 jaar actief en met meer dan 80.000 leden is het één van de grootste criminele organisaties ter wereld. In het jaar 1990 waren officieel 86.552 personen als Yakuza geregistreerd, op dit moment schat men het aantal Yakuza leden op 84.400.

Ze zijn ingedeeld in drie rivaliserende bendes: Ya (betekent acht), ku (betekent negen) en za (betekent drie), afgeleid uit het Japanse kaartspel Oicho-Kabu.

Oicho-Kabu is een gokspel dat gespeeld wordt met kabufuda kaarten. De combinatie 8, 9 en 3 is de slechtste hand die je kan hebben (vergelijkbaar met 2,7 bij texas-hold’m poker) en vergt dus de meeste vaardigheid voor het inschatten van je tegenstander. Mogelijk dat de combinatie 8,9,3 ook staat voor een slechte toekomst, geen geluk, voor die gene die het op zou nemen tegen de Yakuza.

Tatoeages

Yakuza gebruiken sinds honderden jaren grote tatoeages als herkenningsteken en om zich als individu met een hogere rang te onderscheiden. Boeren en handarbeiders gaven zich na het aansluiten bij de Yakuza nieuwe, gevaarlijk klinkende namen zoals tijger, negen draken en stormvogel, die ze dan in deze vorm op rug of borst lieten tatoeëren.

Daarnaast werden ook nog vaak kunstzinnige versieringen aangebracht, vaak werd alles tot en met hoofd, handen, voeten en schaambereik van tatoeages voorzien. Ook tegenwoordig worden tatoeages in directe zin met de Yakuza geassocieerd, waardoor getatoeëerden meestal in openbare baden geweigerd worden.

Yakuza in 2015

De Yakuza van nu heeft zijn invloed vergroot tot aan economische en politieke corruptie. Ze hebben ook geprobeerd invloed op verkiezingen uit te oefenen. Dit deden ze door de kandidaten financieel te steunen om ze daarna (met bedreigen) te controleren. Daarnaast doet de Yakuza ook “traditionele” maffia-praktijken zoals drugshandel, prostitutie, mensenhandel, illegaal gokken, en pachinko (gokspel dat enorm populair is in Japan).

Bron: Wiki