Uncategorized

Dagdromers zijn gewoon mensen met een super efficiënt brein

Of het nou een ongeluk in het verkeer betreft, je ontslag op werk of een bezoek aan de wc van vijftien kranten lang, dagdromen is niet jouw schuld – je hebt gewoon te veel hersencapaciteit.  Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Georgia Institute of Technology, suggereert namelijk dat mensen die dagdromen kampen met efficiënte hersenen – hoe je dit in sommige gevallen kunt verantwoorden is je vast nog een raadsel, daarom is het handig als je even doorleest.

Experiment

De conclusies van Schumacher en zijn collega’s zijn natuurlijk niet uit de wolken gegrepen, maar gebaseerd op experimenten. Hiervoor werden 100 proefpersonen verzameld die allen moesten plaatsnemen in een MRI-scanner. Eenmaal in de scanner moesten de proefpersonen gedurende vijf minuten naar één specifiek punt kijken. De onderzoekers keken ondertussen welke delen van het brein actief waren en samenwerkten wanneer mensen wakker waren en rustten.

Een verband

De onderzoekers keken ook naar hoe de hersenen van de proefpersonen werkten wanneer zij in ultieme rust verkeerden, waarna zij vervolgens beroep deden op andere dat van de proefpersonen – zoals een vragenlijst waaruit bleek hoe vaak de proefpersonen dagdroomden. Maar ook een testje waaruit bleek hoe intelligent en creatief de proefpersonen waren. Zodoende vonden de onderzoekers een verband: de mensen die frequenter dagdroomden, scoorden hoger tijdens testjes waarin hun intellectuele en creatieve vaardigheden aan bod kwamen en hadden – zo bleek uit de MRI-scan – een efficiënter brein. Schumacher legt uit: “Mensen zijn geneigd te denken dat afdwalende gedachten slecht zijn. Je probeert je aandacht erbij te houden en dat lukt niet. Onze data is in lijn met het idee dat dat niet altijd waar is. Sommige mensen hebben efficiëntere hersenen.”

Watch on YouTube

Afwezige Professor

De resultaten deden Schumacher denken aan een afwezige professor. “Iemand die briljant is, maar in zijn of haar eigen wereld zit en zich soms niet bewust is van zijn omgeving. Of schoolkinderen die te intelligent zijn voor de klas waarin ze zitten. Terwijl hun vrienden misschien vijf minuten nodig hebben om iets nieuws te leren, hebben zij het in één minuut door, om vervolgens ‘uit te checken’ en te beginnen met dagdromen”, aldus Schumacher. De bevindingen vormen een inspiratie om het onderzoek verder door te zetten, zo wil Schumacher graag nog het nut van dagdromen achterhalen.

Bron: Scientias