Tijdens de feestdagen komen jij en je familie bij elkaar om lekker te eten en te drinken. Competitief dat je bent, heb je zin om van je neefje te winnen met ganzenborden of je opa te verslaan met een potje schaken.

5 toffe bordspellen

De eerste tien minuten zullen de gesprekken nog rustig verlopen. Vervolgens lijkt het alsof je jezelf hebt begeven in Helm’s Deep, waar niemand gespaard wordt. Het is een plek waar de jongens zich van de mannen onderscheiden en waar vriendschappen eindigen. Ja, een spelavond kan catastrofaal uitpakken. Toch raden we je aan om in plaats van slechte kerstfilms, eens tof bordspel te gaan doen.

Risk

Hoe kan het ook anders, deze klassieker moet gewoon in je kast liggen. Neem je beste dobbelsteen-hand mee, want winnen moet je. Blaas ieder land omver en zorg dat niemand meer binnenkomt. Speel tactisch, houd je aan je opdracht en zorg dat je je niet van de wijs laat brengen.

Weerwolven

Dit is een topper wanneer je echt met een grote groep bent. Iedereen mentaal kapot maken en zelf overleven, dat is waar het om draait. Wees niet te luid, dan val je op. Wees niet te stil, dan val je ook op.

30 seconds

30 seconds is ook een oude bekende, maar nog steeds een van de populairste bordspellen. Het is een teamspel waarbij, binnen 30 seconden, een van jullie zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje omschrijft. Hoe te meer begrippen je raadt, des te sneller je bij de finish bent! Ben jij goed in raden en kan je met tijdsdruk omgaan, dan is dit jouw spel!

Steff Stuntpiloot

Steff Stuntpiloot is een ontzettend populairs spel onder studenten. Het doel van het spel is – naast je kippen te beschermen tegen die wanpiloot die constant een aanslag dreigt te plegen – zo snel mogelijk iemand dronken voeren. Wanneer al jouw kippen geraakt zijn, moet je een shot nemen. Kom jij hier zonder dronken te worden onderuit?

Kolonisten van Catan

Het bouwen van steden en dorpen is waar het in dit spel om draait. Gooi juist en zorg dat je grondstoffen verdient, vervolgens kan je gaan bouwen aan de steden, dorpen en straten. De overgang van hout en steen naar graan en erts is instant chaos. Bepaal je tactiek en haal je punten binnen. Heb je 10 punten? Dan ben je de winnaar.

Ps: Monopoly kun je maar beter niet aan beginnen, dan is de band met je familie geheid over.