Cars & Bikes

Met deze zes tips maak jij jouw auto winterklaar

Gleed jij tijdens de heftige sneeuwval van afgelopen weekend nog weg op je zomerbanden? Dan zijn jij en jouw auto nog niet winterklaar! Nu wil je niet al te veel flappen neertellen, aangezien jij je neefje tijdens Kerst nog blij moet maken met een action-man pop en je meisje met een paar nieuwe schoenen. Precies om die reden hebben wij gekeken hoe jij jouw auto winterklaar kunt maken met een klein budget. Door auto-onderdelen te kopen op Marktplaats en vervolgens zelf te vervangen bespaar je al gauw honderden euro’s.

Het laatste wat je wilt is stil komen te staan in deze vrieskou. Om dat (of erger) te voorkomen is er een aantal dingen die jij kunt doen om je auto voor te bereiden op winters weer. Wij helpen je een handje op weg:

Stap 1: installeer je winterbanden

Nu het ‘s nachts aan het vriezen is en de eerste sneeuw is gevallen, merk je dat je ‘s ochtends over de weg heen glijdt. Eigenlijk bieden je zomerbanden al enige tijd onvoldoende grip. Indien je regelmatig in Duitsland komt, zul je wellicht weten dat daar een strikte regelgeving bestaat omtrent banden gebruik. Naast dat dit bijvoorbeeld op het kentekenbewijs staat, dient iedere weggebruiker tijdens winterse omstandigheden op banden met winterse eigenschappen (winterband of all seasonband) te rijden. In Nederland is hier geen wetgeving voor. Doorgaans verwisselen wij onze banden wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt. Je kunt ook dit handige ezelsbruggetje aanhouden:

Wanneer er een ‘r’ in de maand zit, rijd ik met winterbanden.

Nu begrijpen we dat je geen 400 euro neer wilt tellen voor een goed setje winterbanden, maar wie al eventjes speurt op Marktplaats, zal al snel op de helft uitkomen.

Foto via

Stap 2: Het ontdooien van de auto

Bevroren ruiten zijn uiterst irritant, niemand heeft immers zin om ‘s ochtends te moeten krabben. Dacht je het jezelf er even lekker gemakkelijk vanaf te brengen met een plens heet water, dan heb je het mis. Warm water kan namelijk barsten of scheuren in je ruit veroorzaken.

Bij bevroren sloten of deuren kun je speciale vloeistof gebruiken, maar je kunt ook even gemakkelijk de föhn er langs halen (denk erom niet bij de ruiten). Heb jij ‘s ochtends geen uren de tijd om je ruit te krabben, schaf dan ruitontdooier aan. Wanneer je te maken hebt met een bevroren handrem, kun je deze het beste aantrekken zodat het ijs in de kabel breekt of de motor een tijdje laten warmdraaien.

Stap 3: check je accu

Wanneer het koud is loopt je accu veel sneller leeg dan gebruikelijk. Wanneer jij de mogelijkheid hebt om je auto binnen te parkeren, dan heeft kou geen grip op je accu. Door steeds kleine stukjes te rijden, krijgt je accu niet de kans om zichzelf weer op te laden. Om te zorgen dat jij niet staat te vloeken op het moment dat je weg wilt rijden, zul je op voorhand dus maatregelen moeten treffen.

Er van uitgaande dat je accu tussen de 4-6 jaar meegaat, zal je wel zuinig moeten zijn op deze energiebron. Zorg dat deze ten alle tijden schoon en droog blijft en controleer je accu ieder seizoen. Het kan ook geen kwaad om je accu zo nu en dan op te laden en daarnaast een reserve-accu in je auto te leggen. Wanneer je merkt dat hij niet meer aan de eisen voldoet, vervang hem dan ook. Hé, jij beweert toch zo handig te zijn? Tijd om die handen uit de mouwen te steken en aan je vriendin te laten zien wat je in huis hebt. Op Marktplaats vind je zowel gebruikte als nieuwe accu’s voor jouw auto.

Stap 4: ruitenwissers

Ken je dat skrrrrt skrrrrt-geluid wat ruitenwissers soms maken? Slecht nieuws, dit betekent namelijk dat ze aan vervanging toe zijn. Natuurlijk zou je deze bij de garage kunnen vervangen, maar dit kost je wel drie keer zo veel. Bovendien is het gemakkelijk zelf te doen. Speur het internet af naar een stel nieuwe of tweedehands ruitenwissers en je bent weer ready voor oer-Hollands-weer.

Oja, vergeet niet je ruitensproeiervloeistof te vervangen, waar je zomervariant zou kunnen bevriezen, is de antivriesvariant volledig winter bestendig.

Stap 5: winter must-have voor je auto

Ga je op wintersport of verwacht je een strenge winter? Zorg dan dat je extra goed voorbereid bent op de kou. Trakteer jezelf op sneeuwkettingen, een raamdeken, veger en een schep, zodoende kun je jouw auto altijd uitgraven als deze vastzit in diepe sneeuw.

Nu je toch bezig bent, kun je net zo goed een setje winterspullen aanschaffen. Naast een schep en een veger, adviseren wij je om altijd ijskrabbers, waxinelichtjes en een zaklamp in je auto te hebben, zo ben je op alles voorbereid.

Stap 6: waar let je op bij het kopen van een dakkoffer

Ga jij in de decembermaand of begin 2018 de sneeuw opzoeken? Grote kans dat je dan nog op zoek bent naar een handige dakkoffer om je ski’s en wintersportkleding in op te bergen. Wie zich weleens in de aanschaf van een nieuwe dakkoffer verdiept heeft, weet dat ‘ie zich scheel betaalt. Heb je weinig plek thuis, dan kun je beter een dakkoffer huren. Maar indien je een zolder of een schuur hebt, dan kun je het beste een dakkoffer op Marktplaats aanschaffen, zodat je hier nog jaren plezier aan beleeft.

Foto via

Gek genoeg passen niet alle dakkoffers op de zogenaamd ‘universele’ dakdragers, houd hier dus rekening mee bij de aanschaf. Een systeem met snelsluiters wordt doorgaans als het meest prettig en gebruiksvriendelijk ervaren bij het vastzetten. Koop een dakkoffer die je aan beide zijden kunt openen, een zogenaamde dual. Deze zijn zowel makkelijker te vullen als te bevestigen. Waarschijnlijk koop je de dakkoffer voor je wintersportvakantie, dus meet eerst je ski’s of snowboard op voordat je overgaat tot aankoop.